en-USel-GRde-DEit-IT
img
img
img
img
img
img
                                   

Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ θα βρείτε χειρόγραφα δουλεμένα με κοντυλοφόρο και μελάνι, σε χαρτί υψηλής ποιότητας που μιμείται την περγαμηνή. Η γραφή τους είναι ελληνική μικρογράμματη μαργαριτόπλεκτη, που επικράτησε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και έδωσε, αιώνες πριν, τη μορφή στα τυπογραφικά ελληνικά στοιχεία με τα οποία γράφουμε μέχρι σήμερα. Ο λόγος που ασχολούμαι με τα χειρόγραφα είναι η μοναδική εμπειρία που μου δίνουν να φτιάχνω κάτι που γίνεται από την πρώτη μολυβιά έως την τελευταία κοντυλιά αποκλειστικά με χειροποίητο τρόπο. 


                                  

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ και μοναδικού χειρογράφου κάθε φορά είναι πρόκληση: Από τη μια η γραφή, που σε οδηγεί να αρμόσεις τα γράμματα μ’ έναν μαγικό τρόπο – τουλάχιστον για το δικό μου χέρι. Από την άλλη τα κείμενα, που κάθε φορά σου αποκαλύπτουν τον κόσμο τους. Και, τέλος, η διακόσμηση των χειρογράφων, που γεννιέται γραμμή τη γραμμή, κουκκίδα την κουκκίδα μέχρι να γίνει ένας τίτλος, ένα μοτίβο ή μια ολόκληρη παράσταση. Ελπίζω να νιώσετε κι εσείς όταν θα διαβάζετε τα χειρόγραφα, κάτι απ’ αυτά που νιώθω εγώ όταν τα γράφω. 

                                  

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ να καταλάβετε τη γραφή, είμαι σίγουρη πως με ελάχιστη προσοχή τα γράμματα και οι λέξεις θα σας παρασύρουν στις εικόνες τους. Αν, τώρα, κάποιος συνδυάσει όλα τα παραπάνω με το γεγονός ότι μερικά από τα σημαντικότερα κείμενα φιλοσοφίας, ιστορίας, τέχνης και θετικών επιστημών δημιουργήθηκαν, γράφτηκαν, μεταδόθηκαν αλλά και διασώθηκαν –μέσω των χειρογράφων– στην ελληνική γλώσσα, γλώσσα που μιλιέται με ελάχιστες διαφοροποιήσεις αδιαλείπτως για 2.500 χρόνια, ίσως καταλάβει γιατί με ελκύει τόσο αυτή η ενασχόληση.